Stres narušava prirodnu ravnotežu organizma

Stres je vrsta odgovora organizma na situaciju koju on smatra ugrožavajućom na bilo koji način. To uključuje i situacije u kojima se javlja strah od narušavanja psihičkog ili tjelesnog integriteta. Organizam na stres odgovara raznim obrambenim mehanizmima kao što su rast krvnog tlaka, mišićna napetost ili jači rad srca, ali i putem psihičkih reakcija kao što su strah, tjeskoba i povećanje pozornosti. 

Tijelo koje je rijetko pod stresom je izbačeno iz ravnoteže, ali će se u nju brzo vratiti.
Nasuprot tome, organizam koji stalno trpi stres ne može se toliko puta vraćati u normalu jer je to vrlo iscrpljujuće za njega.

Vrste i uzroci stresa

Stres sam po sebi nije opasan jer je prirodno da se tijelo brani od događaja koje smatra napadom, ali dugotrajno izlaganje napetosti može imati jako ozbiljne posljedice. Tijelo koje je rijetko pod stresom je izbačeno iz ravnoteže, ali će se u nju brzo vratiti. 

Nasuprot tome, organizam koji stalno trpi stres ne može se toliko puta vraćati u normalu jer je to vrlo iscrpljujuće za njega. Tako mu se narušava imunitet i nastaju razni zdravstveni poremećaji. Izvori napetosti mogu dolaziti iz raznih izvora, ali njihova je općenita podjela na:

  • fizičke
  • psihološke 
  • socijalne 

Utjecaj okoline na stres

Fizički utjecaji dolaze iz vanjskih izvora, a najčešće je riječ o velikoj vrućini, hladnoći ili boli. Psihološki utjecaji su jako česti i obično je riječ o sukobima unutar obitelji, na poslu ili slično. Socijalni stresori uključuju financijske probleme, ekonomske krize ili ratove.

Mali svakodnevni stresovi su najmanje ozbiljni i uzrokovani su običnim događajima poput prometne gužve ili manjak vremena za obavljanje svakodnevnih poslova. Veliki stresovi su prilično opasni jer mogu ostaviti veliki trag na organizmu, i tu govorimo o smrti bliskih osoba ili pojavi bolesti.

Traume su posebna vrsta stresa uzrokovana jako ozbiljnim događajima koji ostavljaju dugotrajne posljedice i na tijelo i na psihu osobe koja ih doživljava. Jedan od najočitijih primjera su ratna zbivanja.

Posljedice stresa i kako ih ublažiti

Na uzroke stresa je jako teško utjecati jer nisu ovisni o nama i vrlo su često iznenadni. No moguće je utjecati na način koji se nosimo sa stresom i samim time umanjiti loše posljedice stresa na naš organizam. Treba pokušati pronaći dobar način za svladavanje ili ublažavanje stresa

Najčešće posljedice su:

YouTube video

Stres se može umanjiti orijentacijom na zdraviji način života koja uključuje redovitu i zdraviju prehranu, smanjivanje unosa nikotina, kave i šećera, redovno vježbanje, dovoljno sna te smanjivanje aktivnosti koje nisu nužne na minimum.

Osim toga, treba pronaći vremena za zabavu i opuštanje, zadržati osjećaj za humor i kada je teško te podijeliti svoje probleme s ljudima koji su vam bliski i koji će podnijeti dio tereta za vas. 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top