Sve o tome kakav je porez u Hrvatskoj

Porez u Hrvatskoj je glavni prihod države i u stvarnosti je to zakonski reguliran oblik prisilnog davanja državi i nije usmjeren niti jednoj precizno određenoj namjeni već punjenju državnog proračuna. U modernom je dobu primjena poreza pojačana i proširena pa je većina država povećala svoje prihode kroz porez.

Mnogo je vrsta poreza, ali najveći iznos u proračun donosi porez na dohodak

Iako se porezni sustavi diljem svijeta razlikuju i većina zemalja nema iste stope poreza jer to u mnogočemu ovisi o stanju nacije, neki se porezi ponavljaju u svim modernim poreznim sustavima.

Porezan na dohodak je jedan od takvih poreza i izravno je vezan uz vaše prihode. Ovisno o visini vaše plaće platit ćete 12%, tj. 24% ili 36% poreza. Uz porez u Hrvatskoj plaćate i dodatnu poreznu stavku koja se naziva prirez.

Ovaj porez obuhvaća sve zaposlene koji primaju plaću ili one koji primaju mirovinu, te sve koji imaju vlastitu djelatnost ili dohodak od imovine. Tu se ubrajaju i dohotci od kapitala kao što su prihodi od dionica, kamata, štednje i slično. Porez u Hrvatskoj od različitih vrsta osiguranja i dobrovoljne mirovinske štednje je također pri vrhu liste.

Iako je dužnost svakog građanina plaćanje poreza državi on to ipak nekada ne mora raditi. Za vrijeme bolovanja, nezaposlenosti ili u slučaju isplate naknade štete kod ozljede na radu ne morate plaćati porez, ali čim se vaš status promijeni država će ponovno uzimati porez od vas.

Znate li što je osnovni odbitak i kako je on vezan uz vaš porez?

Izračun vašeg godišnjeg poreza zapravo je iznos vaših ukupnih dohodaka, umanjenih za iznos koji se naziva “osnovni osobni odbitak”. U pitanju je zapravo neka vrsta olakšice za poreznog obveznika jer je to granica na koju se ne plaća porez u Hrvatskoj, a ona trenutno iznosi 3800 kuna.

YouTube video

Obitelji s djecom navest će djecu u svoju poreznu karticu jer će im djeca na isti taj gore navedeni način biti olakšica. Roditelju neće uzimati porez ako je broj osoba koje ovise o njemu velik. Broj djece pomnožen s osobnim odbitkom dati će iznos koji je granica za porez. Roditelji s više djece tako na kraju uopće ne moraju plaćati porez ili ga plaćaju manje.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top