Dobri akumulatori za sigurno paljenje zimi

Akumulatori su potrošni dijelovi automobila, a neophodni su za njegovo pokretanje. Iako prilikom pokretanja automobila u procesu sudjeluju još neki dijelovi, bez električne energije koju skladišti akumulator, automobil se ne može pokrenuti. Za pravilno funkcioniranje automobila, bitno je da je svaki dio ispravan, a kroz današnji tekst ćemo se fokusirati na baterije automobila. 

Saznajte sve o njima, kada ih je potrebno zamijeniti i kako ih pravilno održavati, te gdje se mogu kupiti jeftini i kvalitetni automobilski akumulatori.

Pokretanje automobila i uloga akumulatora

Kod pokretanja automobila, veoma je važno da se u akumulatoru nalazi dovoljno električne energije. Akumulatori se troše i zbog toga ih je potrebno mijenjati svakih nekoliko godina. U slučaju da vam automobil teže pali ili se ne može upaliti, moguće je da se je ispraznio akumulator. U tom slučaju anlaser ili starter automobila nema dovoljnu količinu energije za pokretanje vozila i potrebno je zamijeniti ili napuniti akumulator.

Ispravan alternator za dugoročnost akumulatora

Akumulatori su baterije automobila i služe za pokretanje ili rad električnih uređaja (radija, svjetla, brisača…) dok motor ne radi. Veoma je bitno da je alternator u autu ispravan, kako bi se automobilski akumulator. Kada se motor upali, opskrbu električnih dijelova preuzima alternator, koji uz to dodatno puni bateriju automobila i tako sustav radi pravilno. U slučaju da alternator nije ispravan, tada će se akumulator brzo prazniti i kratko trajati.

Održavanje akumulatora

Kako bi akumulatori trajali što dulje i što bolje radili, neophodno ih je redovno provjeravati. Pod održavanje spada:

  • Provjera zategnutosti spojeva akumulatora
  • Provjera tekućine u akumulatoru
  • Provjera ventilacijskih rupica

U slučaju da primijetite da su spojevi labavi, zategnite ih. Neophodno je da je razina tekućine u njemu dovoljna, ako nije ju nadopunite. Ventilacijske rupice se često mogu „začepiti“, stoga ih je potrebno očistiti za pravilno funkcioniranje akumulatora. 

YouTube video

Redovno održavan akumulator trebao bi trajati oko 5 godina, ali vijek trajanja ovisi i o automobilu i relacijama koje vozite.

Kupnja novog akumulatora

Najpoznatiji su Topla i Varta akumulatori, koji se prodaju po nešto višoj cijeni od nepoznatih brendova, no nude puno veću sigurnost i kvalitetu. Kod odabira novog akumulatora obratite pažnju na njegovu jačinu i kapacitet. Pogledajte koji akumulator je potreban za vaš automobil i prema tim brojkama kupite novi. 

Noviji automobili često imaju jače akumulatore, a dvije glavne oznake su one s V i mAh. Prva oznaka označava napon koji pruža akumulator, a druga kapacitet. Akumulatori su dostupni u web trgovini Silux, gdje se osim njih mogu pronaći i razni drugi dijelovi za automobile. Posjetite web trgovinu i pronađite sve što vam je potrebno.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top