Pripazite na sve tekućine u automobilu

Kako bi automobil optimalno funkcionirao, potrebno je da svi sustavi u njemu optimalno rade. Tako je potrebno redovito provjeravati sve te sustave, a pogotovo je važno pazite na razne tekućine u autu, kao što su rashladna tekućina i druge. One služe za puno toga: od održavanja optimalne temperature, rashlađivanja, pomoći pri kočenju, pranja stakala itd.

Iako se možda na prvi pogled čini da one nisu toliko bitne za funkcioniranje cijelog sustava, ipak nije tako. Zato ako svake godine radite redoviti servis na autu, svakako zatražite od automehaničara da vam provjeri i njihovo stanje. A sve kako bi vam automobil dugo i nesmetano radio bez ikakvih problema.

Rashladna tekućina kao jedna od najvažnijih

Rashladna tekućina u automobilu vjerojatno je jedna od najvažnijih. Služi kako bi se rashlađivali dijelovi motora. Motor je dio automobila koji cijelo vrijeme radi pa je logično i da se on najviše grije. Zato je potrebno da ima učinkovito hlađenje. Kada to ne bi bio slučaj, motor bi se pregrijavao što bi svakako dovelo do njegovog kvara. A kvar motora spada u jedan od najvećih kvarova koji vam se može dogoditi i vrlo je skup pa bi ga svakako trebalo izbjeći.

Mnogi ovu tekućinu nazivaju i antifriz, upravo zbog te činjenice da služi za rashlađivanje. Preporučuje se da se rashladna tekućina provjerava barem dva puta godišnje, prije ljetne i zimske sezone. Imajte na umu da se ona mora provjeravati samo kada je automobil hladan, nikako dok je vruć. Ako je razina antifriza ispod minimalne, svakako se preporučuje da je što prije dolijete.

YouTube video
Rashladna tekućina u automobilu vjerojatno je jedna od najvažnijih.

Ulje mjenjača

Još jedna od važnih tekućina je ulje mjenjača za auto. Mjenjač je nešto što konstantno koristimo tijekom vožnje pa je vrlo bitno da je potpuno funkcionalan. Ulje mjenjača biste tako isto trebali redovito provjeravati kao i motorna ulja za auta. Važno je da nije na vrlo niskoj razini i da se ne osjeća neugodan miris kao da je nešto spaljeno.

Također, razlika je i u tome imate li automobil s automatskim ili ručnim mjenjačem te o tome ovisi i period izmjene ulja mjenjača. U svakom slučaju, ako niste sigurni treba li ga zamijeniti ili ne, posjetite nekog automehaničara da vam to provjeri. A najbolje je to raditi redovito, barem jednom godišnje kada je svakako dobro promijeniti motorna ulja u autu.

Ulje za mjenjač automobila
Mjenjač je nešto što konstantno koristimo tijekom vožnje pa je vrlo bitno da je potpuno funkcionalan.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top