Antifriz za auto je jedna od ključnih tekućina u vozilu

Antifriz za auto je jedna od ključnih tekućina u vašem vozilu, a glavni zadatak joj je da sprječava smrzavanje i pregrijavanje motora. Bez ove tekućine, moglo bi doći do oštećenja motora, a u tom slučaju je riječ o vrlo skupom popravku, odnosno o nečemu što svakako želite izbjeći. 

Zato je potrebno redovito pratiti stanje ove tekućine u vozilu i po potrebi je dolijevati. Lako je dostupna u brojnim specijaliziranim trgovinama s autoopremom, ali možete je pronaći i na benzinskim postajama i nekim drugim mjestima.

U čemu sve pomaže antifriz za auto

Antifriz za auto će osigurati da ne dođe do smrzavanja vode u rashladnom sustavu motora tijekom zimskih uvjeta. Kada bi se voda smrznula, to bi mogli dovesti do pucanja bloka motora ili oštećenja hladnjaka motora. Bez obzira što se od toga dogodi, šteta bi mogla biti poprilična, odnosno popravak bi vas mogao jako skupo stajati. 

Antifriz za auto je ključna tekućina u vašem vozilu
Antifriz za auto sprječava smrzavanje i pregrijavanje motora.

No, automobilski antifriz nije učinkovita pomoć samo zimi, već je vrlo važan i ljeti. Tada pazi da ne dođe do pregrijavanja motora. On tako na sebe prima toplinu koju proizvodi motor i odvodi je do hladnjaka motora gdje se hladi. 

Zaštita od korozije dijelova automobila

Osim gore navedenih prednosti, antifriz za auto ima još jednu funkciju. Naime, u njemu se nalaze posebni aditivi koji pomažu u prevenciji nastanka korozije na dijelovima motora i dijelovima rashladnog sustava auta. Oni zapravo svojim djelovanjem stvaraju zaštitni sloj i na taj način sprječavaju nastanak korozije.

Kada se antifriz za auto usporedi s motornim uljem po pitanju korozije, zapravo se može reći da slično djeluju i da dosta pomažu da do toga ne dođe.

Kupnja u trgovinama s autodijelovima

Važno da je kada se zaputite u trgovinu s autodijelovima, odaberete i kupite ispravni antifriz za auto. Većina proizvođača automobila (primjerice Volkswagen, Audi, BMW i drugi) će imati neki preporučeni, koji se pokazao najbolji za njihove modele auta. Zato ako niste sigurni što kupiti, provjerite preporuke proizvođača svog auta jer ćete tako kupiti najbolji antifriz za auto.

YouTube video
Sve o antifrizu,za auto – kako se proverava i menja

Također, određene vrste automobilskog antifriza zahtijevaju da se dodatno pomiješaju s vodom jer dolaze u koncentriranom obliku. Na pakiranju možete pronaći točne podatke o tome koliko vode mu morate dodati prije nego ga ulijete u poseban spremnik u svom autu. To nikako nemojte zanemariti, već se točno pridržavajte navedenih podataka.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top