Gumeni tepisi

Tepisi su danas gotovo neizostavni dio svakog automobila. Na izbor nam se uglavnom stavljaju gumeni ili tekstilni tepisi. I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane, ali mnogi ljudi se danas odlučuju upravo za gumene tepihe.gumeni-tepisi

Materijali izrade i prednosti gumenih tepiha

Glavna i osnovna prednost zbog koje se kupci odlučuju upravo za ovaj tip tepiha je održavanje. Puno ih je lakše održavati nego tekstilne tepihe. Prljavština se uglavnom samo zalijepi za njih pa ih je dovoljno isprati mlazom vode. Ukoliko ih pak želimo i detaljnije očistiti, kombinacija šampona i vode će pomoći.
Možemo ih pronaći u različitom rasponu cijena. Ona uglavnom ovisi o kvaliteti umjetne gume od koje su izrađeni. One najskuplje varijante izrađene su od najkvalitetnije gume koja je vrlo elastična i ne mijenja svoj oblik niti nakon jako puno korištenja. Također, ne ispušta niti nikakve mirise. Kod jeftinijih varijanti se tokom ljetnih mjeseci i jako visokih temperatura može ponekad osjetiti miris koji ispušta guma slabije kvalitete. Isto tako, kod jeftinijih varijanti i uslijed jako niskih temperatura zimi može doći do pucanja gumenog tepiha. Stoga je bolje kupiti kvalitetniji tepih jer je to jedan od dodataka koji nećemo morati mijenjati u skorije vrijeme.
Automobili bez tepiha skloniji su koroziji tako da i smanjivanje mogućnosti korozije također ne smijemo zanemariti kao još jednu prednost.

Način pričvršćivanja

Kod većina automobila tepisi (http://www.withcar.hr/ponuda/avto-tepisi) se uopće ne pričvršćuju već se jednostavno polože na pod automobila. Takvi tepisi s donje strane imaju neklizajuću podlogu. Kod nekih automobila na vozačkom i suvozačkom mjestu postoje male kuke koje služe da se tepisi na njih pričvrste i na taj način sprečavaju proklizavanje.

Tržište

S obzirom da tepihe nalazimo u gotovo svakom automobilu, ne čudi što ih se može kupiti u većini trgovina koje prodaju auto dijelove. Isto tako nalazimo ih u mnogim trgovinama koje prodaju robu široke potrošnje. Uglavnom se prodaju u setovima od 4 dijela, za vozačko i suvozačko mjesto i dva dijela za stražnja mjesta, ali moguće ih je pronaći i pojedinačno. Najčešće se prodaju u crnoj boji i na taj način se lako uklope u svaki automobil. Mnogi proizvođaći također danas uz automobile poklanjaju tepihe koje imaju utisnut njihov logotip ali njihova kvaliteta je puno puta sporna.

YouTube video

Prečitajte još kako se stavlja krovna kutija na krov vašeg automobila i kakve su dimenzije.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top