blatobraniDolaskom kraja godine, svi oni, koji imaju svoje automobile, najviše se bave sa time, gdje kupiti nove gume, zimske gume, pa nakon toga gdje i kod koga ih promijeniti i staviti na svoj automobil i tako dalje – sve vezano samo na gume, njihovu cijenu i kvalitetu.

Ali kraj godine nije važan samo za gume na vašom automobilu – pored njih, potrebna je i briga za neke druge stvari – znate za koje?
Krajem godine dolazi zahlađenje, a sa njim hladni vjetri i snijeg, to znači, da će se ceste prije ili kasnije zabijeliti i na njima će se pojaviti snijeg i led. Sve to znači, da će prije ili kasnije iz garaža doletjeti vozila službe za čišćenje cesta i početi ih soliti i posipavati sa malim kamenčićima. Sve to su stvari, koje nikako nisu najbolje za vaš automobil, za vašu karoseriju i za vaše blatobrane! Ali ne brinite, sve to nije znak, da se cijelu zimu nećete voziti sa autom – ako ćete dovoljno paziti na njega i uzdržavati ga, sve će on to preživjeti, vidjet ćete!

Kako će blatobrani ostati neoštećeni?

Znači, pao je snijeg, vani je na cestama led i sve puno malenih kamenčića, koje su posipali po cesti, a vi morate na posao ili na nogomet sa prijateljima. Što sad? Sjednite u automobil i odite – na cesti lijepo polako, vozite se po cestama, koje su što bolje očišćene i na kojima stoji što manje leta i vode.
Bilo kako ćete paziti, što radite, vaši blatobrani će doživjeti nekoliko udaraca – kao prvo će na njih doći slana voda, a pored nje još udarci malenih kamenčića – sve to može donijeti oštećenja! Pa eto, sada morate pričekati, ne preostaje vam drugo – pričekajte da dođe prvi malo topliji dan i sa vašim autom odmah krenite u kakvu autopraonicu, te vaš automobil jako dobro operite. Na takav način ćete skinuti svu sol iz njega, te tako jako dobro zaštititi sve skupa od mogućnosti korozije!

blatobran

A što napraviti kad udarite?

Ovo gore je jedna od mogućnosti, kako preživjeti zimu, ali svi nemaju takve sreće – u takvim okolnostima, kad je vani snijeg, mraz i led, puno puta se dogodi, da se dogodi i kakva prometna nesreća i u njoj stradaju blatobrani ili koji drugi dio automobila. Nemojte se sekirati – u takvim situacijama ukucajte na internetu naslov Silux.hr, te potražite jako kvalitetne i jeftine dijelove za vaš automobil – za male pare ćete jako brzo riješiti sve probleme. A onda gas, opet na cestu!

Znate li da cerada za auto nije potrebna samo kako bi se auto zaštitilo od prljanja? Više o tome u sljedečom članku.