Kad su udobnost i sigurnost na prvom mjestu

Radna odjeća dizajnirana je i izrađena po posebnim pravilima te je njezin cilj olakšavanje radnih zadataka. Nekada davno, izrađivala se samo s ciljem da služi svrsi, odnosno da štiti radnike i omogućuje im maksimalan učinak. Danas se izrađuje i s ciljem da bude moderna i oku ugodna. 

U fizičkim i online trgovinama nudi se širok izbor radne odjeće ovisno o tome kakva je potrebna za određeni posao. Uz malo truda može se pronaći ona koja odgovara svakom pojedincu po svim segmentima, uključujući materijale od kojih je izrađena, rastezljivost, čak i broj džepova. Tako se najčešće koriste hlače, jakne, kombinezoni i radni prsluci, a izbor nije uvijek jednostavan. 

Kako izabrati idealnu radnu odjeću 

Veliki izbor u trgovinama može olakšati ili otežati izbor jer sada u ponudi postoji možda i previše opcija u kojima se pojedinac može izgubiti. Ipak, najvažnija stavka, uz udobnost i zaštitu, kada se kupuje radna odjeća je njeno savršeno pristajanje. Ovisno o poslu, možda će prilikom kupnje biti potrebno uzeti veću veličinu nego što osoba inače nosi, a možda je i za posao važno da odjeća pristaje potpuno uz tijelo. 

radna odjeća za posao
Radna odjeća dizajnirana je i izrađena tako da odgovara svakom pojedincu po svim segmentima, uključujući materijale od kojih je izrađena.

Internetske trgovine često uz veličine nude i tablicu s točnim mjerama kako bi se svatko mogao izmjeriti i na osnovu upravo svojih mjera izabrati savršenu veličinu radne odjeće za sebe. 

Džepova nikad dosta

Za većinu poslova za koje je potrebna specijalizirana radna odjeća, jako je važno da ta odjeća ima što veći broj džepova. Svaki džep tako ima svoju funkciju, npr.

  • Džep s držačem za čekić
  • Džep za ravnalo
  • Džep za mobitel
  • Džep za čuvanje s patentnim zatvaračem 
  • Džep za jastučiće za koljena

Svaki od ovih džepova na radnoj odjeći mora biti pametno smješten i isplaniran, ovisno o potrebama radnika na radnom mjestu. 

Potpuna zaštita na radnom mjestu

Najvažnija funkcija radne odjeće je zaštita, kako od potencijalnih opasnosti na radnom mjestu, tako i od različitih vremenskih prilika, posebno ako je radna odjeća potrebma za posao koji se većinu vremena obavlja na otvorenom. To znači da ona mora biti prilagodljiva različitim vremenskim prilikama. 

YouTube video
10 najboljih marki radne odjeće za građevinske radnike

Osim toga, postoji i ona posebno dizajnirana tako da štiti od sunca, vjetra ili kiše, ovisno o tome kojoj je vremenskoj prilici pojedinac najčešće izložen. Također, radna odjeća trebala bi štiti i od plamena, vrućine ili struje, uz ostalu zaštitu opremu koja je pojedincu potrebna na poslu. 

Zaštita na radu za žene

Kako vrijeme prolazi, žene se u sve većem broju odlučuju za rad u stereotipno muškim poslovima. Ipak, s obzirom da su u nekim područjima dugo vremena gotovo isključivo radili muškarci, nisu sve stavke posla još uvijek prilagođene ženama. Kada su žene tek počele raditi stereotipno muške poslove, bile su prisiljene kupovati i nositi i mušku radnu odjeću, jer ženske jednostavno nije bilo. Ipak, to više nije tako. 

radna odjeća za žene
Žene tek su počele raditi stereotipno muške poslove i kupovati i nositi radnu odjeću za žene.

Većina internetskih trgovina, a i neke fizičke trgovine, prodaju i radnu odjeću posebno prilagođenu ženama. Ona je napravljena tako da odgovara ženskoj figuri, ali ne s ciljem da ju naglašava, već kako bi se i žene osjećale maksimalno ugodno na radnom mjestu. Osim toga, u internetskim trgovinama može se naći radna odjeća u različitim bojama kako bi svatko mogao izraziti svoj identitet, a pritom biti siguran i zaštićen na radnom mjestu. 

Radni prsluci za još više zaštite

Tijekom prijelaznog vremenskog razdoblja, rane jeseni ili proljeća, radni prsluci sastavni su dio radne opreme. Oni se nose u ono vrijeme kada je prehladno samo za majicu, a prevruće za zimsku jaknu, ali postoje i specijalizirani radni prsluci koji se koriste za signalizaciju ili povećanu vidljivost. 

radni prsluci za signalizaciju ili povećanu vidljivost. 
Radni prsluci sastavni su dio radne opreme ali postoje i specijalizirani radni prsluci koji se koriste za signalizaciju ili povećanu vidljivost. 

Zimski radni prsluci proizvode se od flisa, poliestera ili kombinacije materijala. Oni koji se koriste za signalizaciju posebno su prilagođeni uvjetima rada u uvjetima smanjene vidljivosti. Cijene zimskog radnog prsluka kreću se između 150 i 600 kn, ovisno o materijalu od kojeg je prsluk napravljen te o tome je li vodootporan. Cijena onog koji služi za signalizaciju uglavnom neće prijeći 50ak kuna. Postoje i oni posebno dizajnirani koji služe za držanje alata te imaju veliki broj džepova kako bi radnik ima brzi pristup često upotrebljavanom alatu. Cijena takvih modela kreću se oko 500 kuna. U svakom slučaju, za koji god posao su vam potrebni, u trgovinama s opremom za rad moći ćete pronaći nešto za svoje potrebe ili za potrebe svojih zaposlenika.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top