Klizna vrata predstavljaju rješenje kod nedostatka prostora

U tradicionalnoj japanskoj arhitekturi jedan od najpopularnijih dodataka prostorima svakako su fusuma i shōji – drveni okviri presvučeni tanjim ili debljim papirom koji su se koristili kao vrata, prozori ili razdjelnici prostora. Ovaj tradicionalni dio arhitekture već je tada pokazao svoju korisnost i funkcionalnost. Uz to, što je svakako bitna komponenta u današnjem svijetu, kada svaki dodatni centimetar prostora znači mnogo, klizna vrata savršeno su rješenje za štednju prostora.

Potpuna promjena prostora u jednom pokretu

U modernom uređenju doma jedan od popularnijih stilova je koncept otvorenog prostora – odnosno spajanje više prostora u jednu prostoriju, bez jasnih granica. Iako ovaj koncept nudi prohodnost i lakši protok svjetlosti kroz prostor neomeđen zidovima, ponekad potpuno otvoren prostor ipak nije zgodno rješenje – bilo zbog očuvanja privatnosti ili jednostavno arhitektonskih značajki prostora. Tu uskaču klizna vrata, kao savršeno rješenje za ovaj problem. S obzirom da ne zahtijevaju mnogo prostora, klizna vrata lako se mogu izvesti u mnogo većim dimenzijama od tradicionalnih vrata, što znači da, po potrebi, mogu biti i pune visine prostorije.

Klizna vrata

Takva vrata gotovo pa predstavljaju pomični zid, koji lako odvaja i spaja dvije prostorije po potrebi. Klizna vrata također su savršena za prolaze koji su veći dio vremena otvoreni, ali postoji potreba da se tu i tamo i zatvore – dok će tradicionalna vrata biti poprilično očita, zaklanjajući dio prostora kada su otvorena, klizna vrata priljubljena uz zid biti će gotovo neprimjetna, ali tu kada ih trebate.

https://www.youtube.com/watch?v=ue42_DNMKWE

Klizna vrata posvuda

Jeste li ikada razmislili koliko često zapravo susretnete klizna vrata? Tuš kabine, veliki i mali ormari, ulazna i sobna vrata… popis je dugačak. Jedan od najvažnijih razloga svakako je ušteda prostora, ali i prilagodljivost kliznih vrata svim oblicima i prostorima. Bez obzira radi li se o zaobljenoj tuš kabini ili zidnom ormaru u kojemu se skladište mnoge potrepštine, klizna vrata lako se prilagode obliku za koji su namijenjena. Postoje čak i rješenja kliznih vrata za vrlo oble oblike ili prave kutove, u obliku segmentiranih vrata koja se lako formiraju prema liniji vijuge ili pregiba. Upravo zbog svoje svestranosti, bez obzira na veličinu, oblik i namjenu prostora u kojemu će se koristiti, klizna vrata savršeno su rješenje za gotovo sve prostore u kojima ih možete zamisliti.

Pročitajte sljedeči članak ako vas interesuju stanovi Maribor.

Ne samo da čine spavanje zabavnijim, kreveti na kat omogućuju i iskorištavanje istog prostora za više od jedne namjene. Čitaj više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top