Neke osnovne funkcije auto ovjesa

Ako se pitate koji dijelovi osiguravaju vožnju u željenom smjeru, odgovor je vrlo jednostavam, naime za to je zaslužan ovjes automobila. Uz to, ovjes osigurava udobnost pri vožnji zato što na sebe preuzima sve sile i vibracije. Svi znamo kakve su nam ceste, odnosno koliko su loše na pojedinim dionicama. Upravo za vožnju po njima, kada dolazi do brojnih vibracija, automobilski ovjes pomaže smanjiti ih ili u potpunosti eliminirati.

Vožnja po takvim cestama može dovesti do neispravnog ovjesa, koji se često očituje neispravnom geometrijom kotača. Ona podrazumijeva 3 komponente: 

  • trag
  • nagib
  • zatur

Sve te tri komponte moraju biti ispravne kako biste što manji osjetili neravnine na cesti i kako biste sigurno vozili. Upravo zbog toga se preporučuje redovito podešavati geometriju ovjesa. Budući da biste dva puta godišnje trebali napraviti izmjenu ljetnih i zimskih guma, onda je to odlična prilika da i to usput odradite. No, ako i ranije uočite da automobil često ne drži smjer ili da se sve gume ne troše istim intenzitetom, što ranije potražite pomoć vulkanizera.

Sustavi ovjesa automobila

Danas se mogu prepoznati 4 vrste ovjesa automobila:

  • Pasivni – u ovu skupinu spadaju svi konvencionalni ili tradicionalni sustavi. Najbitnija karakteristika ove vrste je da nakon što se postavi u automobil, glavni parametri (krutost i visina) se ne mogu izvana kontrolirati. U ovu skupini spadaju i amortizeri.
  • Reaktivni – o ovu skupini spadaju svi sustavi kod kojih se visina podvozja može kontrolirati, ovisno o promjenama težine i aerodinamičnog opterećenja.