Ovjes osigurava udobnost pri vožnji

Neke osnovne funkcije auto ovjesa

Ako se pitate koji dijelovi osiguravaju vožnju u željenom smjeru, odgovor je vrlo jednostavam, naime za to je zaslužan ovjes automobila. Uz to, ovjes osigurava udobnost pri vožnji zato što na sebe preuzima sve sile i vibracije. Svi znamo kakve su nam ceste, odnosno koliko su loše na pojedinim dionicama. Upravo za vožnju po njima, kada dolazi do brojnih vibracija, automobilski ovjes pomaže smanjiti ih ili u potpunosti eliminirati.

Vožnja po takvim cestama može dovesti do neispravnog ovjesa, koji se često očituje neispravnom geometrijom kotača. Ona podrazumijeva 3 komponente: 

  • trag
  • nagib
  • zatur

Sve te tri komponte moraju biti ispravne kako biste što manji osjetili neravnine na cesti i kako biste sigurno vozili. Upravo zbog toga se preporučuje redovito podešavati geometriju ovjesa. Budući da biste dva puta godišnje trebali napraviti izmjenu ljetnih i zimskih guma, onda je to odlična prilika da i to usput odradite. No, ako i ranije uočite da automobil često ne drži smjer ili da se sve gume ne troše istim intenzitetom, što ranije potražite pomoć vulkanizera.

YouTube video

Sustavi ovjesa automobila

Danas se mogu prepoznati 4 vrste ovjesa automobila:

  • Pasivni – u ovu skupinu spadaju svi konvencionalni ili tradicionalni sustavi. Najbitnija karakteristika ove vrste je da nakon što se postavi u automobil, glavni parametri (krutost i visina) se ne mogu izvana kontrolirati. U ovu skupini spadaju i amortizeri.
  • Reaktivni – o ovu skupini spadaju svi sustavi kod kojih se visina podvozja može kontrolirati, ovisno o promjenama težine i aerodinamičnog opterećenja. 

Linex je marka kojoj se vjeruje. Prije ili poslije, svaki vlasnik automobila je suočen s problemom odabira novih auto dijelova za svoje vozilo. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top