Pratite razinu testosterona u krvi

Testosteron je jedan od najvažnijih hormona za razvoj i rast muškog tijela tijekom adolescencije. Ipak, on se može naći i u ženskom tijelu, a važan je za pravilan rad tijela bez obzira na spol. Održavanje optimalne razine veoma je važno za zdravlje, stoga se savjetuje da to redovite kontrolirate.

O njemu se mnogo toga zna, no još uvijek postoje određene stvari koje ljude dovode u zabludu te vjeruju u neke stvari o kojima su čuli od drugih, a zapravo nisi znanstveno potvrđene.

Mitovi i istina o ovom hormonu

Hormon testosteron se često povezuje s muževnošću, pa se ponekad smatra kako je njegova povišena razina u muškom tijelu dobra, jer muškarca čini muževnijim, zgodnijim, pa čak i boljim ljubavnikom. 

Hormon testosteron se često povezuje s muževnošću
Testosteron ima veliki utjecaj na mišićnu masu

Ipak, na umu treba imati kako je on na kraju svega ipak samo jedan od hormona koji postoji u tijelu i da njegov nedostatak, ali i višak, u tijelu mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme. Upravo radi toga, razina testosterona u krvi često se mjeri kako bi se utvrdilo postoje li određeni problemi u tijelu koje bi trebalo brzo riješiti.

Promjene razine testosterona u tijelu

Testosteron u muškom tijelu u većim količinama kreće s lučenjem tek u početku puberteta, kada uzrokuje:

  • Povećanje mišićne mase
  • Rast dlaka na tijelu
  • Produbljenje glasa i druge tjelesne promjene

Razine testosterona tijekom puberteta polako postaju stabilne, a ulaskom u starije godine polako pada. Ipak, iako se njegova razina u tijelu mijenja tijekom života, nakon puberteta smatra se kako bi njegova razina u krvi trebala biti u granicama između 9,9 i 27,8 nmol/L. 

Važno je napomenuti kako se tijekom puberteta testosteron počinje izlučivati i u ženskom tijelu, gdje ih u malim količinama stvaraju jajnici. No, također treba i napomenuti kako su normalne razine testosterona u ženskom tijelu gotovo 10 puta manje nego kod muškaraca.

Pažljivo s testosteronom

Iako se u svijetu bodybuildinga testosteron ponekad koristi kao vrsta dopinga za poboljšanje rasta mišića, važno je na umu imati kako njegov višak može imati loše posljedice za tijelo. Prije svega, povišene razine vežu se s tumorom testisa i karcinomom nadbubrežne žlijezde, dvije ozbiljne i smrtonosne bolesti.

YouTube video
Niski testosteron: Toddova priča

S druge strane, manjak testosterona može biti simptom koji ukazuje na impotenciju ili poremećaje lučenja androgena, koji utječu na rast, razvoj i funkcioniranje tijela. Ipak, dobra je strana to što je pretraga njegove razine kratak i jednostavan proces, a nalazi su gotovi isti dan.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top