Progresivne naočale za lakše gledanje

Progresivne naočale jednostavno su i estetski lijepo rješenje za probleme s vidom koji se pojavljuju s vremenom. One su modernija verzija bifokalnih leća, koje su se najčešće pripisivale do devedesetih godina prošlog stoljeća i odlično rješenje za sve koje muči više problema s vidom.

Glatki prijelazi između različitih dijelova leća pojednostavnit će dnevne aktivnosti i omogućiti vam da uvijek jasno i dobro vidite bez obzira gledate li predmete u neposrednoj blizini, ili one koji su od vas udaljeni.

Razlike između leća

Glavna razlika između bifokalnih i progresivnih leća vidljiva je na prvi pogled – bifokalne leće imaju jasnu crtu između dijelova leće. Leća je podijeljena u gornji i donji dio, tako da je donji dio prilagođen za gledanje na blizinu, a gornji dio za gledanje na daljinu. Progresivne naočale nemaju takvu jasnu podjelu,  iako je leća podijeljena na dva ili tri djela, po istoj logici – gornji dio prilagođen je za gledanje u daljinu, srednji za predmete na srednjoj udaljenosti, a donji za bliske predmete.

Ovakva podjela prati prirodne pokrete oka, pa je navikavanje brzo i bezbolno, tim više jer ne postoji linija razgraničenja usred vašeg vidnog polja. Ipak, ako ste navikli na bifokalne leće, progresivna stakla možda će ipak od vas iziskivati neko vrijeme adaptacije. Druga razlika je i njihova cijena – bifokalne naočale mahom su jeftinija opcija. Ipak, progresivne naočale ljepše su rješenje koje iziskuje manje navikavanja.

Kada su progresivne naočale potrebne

Trebaju li vam progresivne naočale ili ne – na to pitanje najbolje će vam odgovoriti vaš optičar. Ipak, generalno pravilo je da se one preporučaju ljudima koji pate od presbiopije. Iza ovog službenog, i pomalo strašnog, naziva skriva se zapravo prirodan proces – starenje oka. Presbiopija u jednakoj mjeri pogađa i one koji imaju problema s vidom kao i one koji vide savršeno, zato su šanse da ćete se prije ili kasnije susresti s njom.

YouTube video

Za razliku od dalekovidnosti i kratkovidnosti, kod kojih se pripisuju leće koje u svakom dijelu jednako popravljaju vid, kod starenja oka na naočalama su potrebne leće koje poboljšavaju vid i na blizinu i na daleko. Stoga su tu progresivne naočale, koje u svojim lećama imaju više dioptrija.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top