Cvjetovi konoplje u legalnoj prodaji na hrvatskom tržištu

Konoplja je biljka koja se već tisućama godina koristi u razne svrhe. Osim one najpoznatije, kao droga, ona se također u raznim kulturama uzgajala i kao prehrambena, ali i industrijska biljka koja se često koristila u proizvodnji. 

Sjemenke kanoplje često su se koristile kao hrana za životinje, ali i dodatak ljudskoj prehrani, a pozitivni učinci ulja konoplje i danas su poznati u medicini. Ipak, konoplja je danas nažalost najčešće poznata po svojim cvjetovima, koji se koriste kao psihoaktivna droga.

Prepoznatljiva biljka

Jedan od najprepoznatljivijih dijelova ove biljke svakako su cvjetovi konoplje razdijeljeni na između 3 i 9 lancetastih segmenata koji su nazubljeni na rubovima. Ipak, upravo su cvjetovi konoplje onaj dio biljke koji se zapravo koristi za najpoznatiju i najozloglašeniju svrhu. Kako je konoplja dvodomna biljka, spol biljke može se prepoznati upravo preko inspekcije cvijeta – muški su poprilično neugledni.

YouTube video

Sakupljeni su u metličaste cvatove na vrhovima stabljika te imaju 5 prašnika koji na dugim nitima vire iz samog cvijeta. Ocvijeće muških cvjetova konoplje sastavljeno je od svijetlozelenih listića. Ženski su mnogo uočljiviji – rastu u pazušcima pricvjetnih listića, a sačinjeni su od tučka i nadrasle plodnice u kojoj se nalazi jedan sjemeni zametak. Plod ženskog cvijeta konoplje je jajasti oraščić smeđe boje s mrežastim šarama. Cvijet konoplje cvate u ljetnom razdoblju u trajanju od oko 20 dana, u periodu između srpnja i kolovoza.

Aktivne tvari cvjetova konoplje

Dvije su aktivne tvari koje se mogu pronaći u cvjetovima konoplje, a koje je važno spomenuti: 

  • THC
    THC jedini psihoaktivni kanabinoid koji se može pronaći u cvjetovima konoplje i koji je odgovoran za specifičan osjećaj prilikom konzumacije kanabisa. 
  • CBD
    Tvar kojoj se pripisuju mnogi pozitivni učinci, poput smanjenja anksioznosti i poboljšanja općenitog zdravlja čovjeka. 

Iako je često mišljenje kako su sve vrste konoplje zabranjene za uzgoj, prema hrvatskom zakonu zapravo su zabranjene samo one vrste koje u cvjetovima sadrže više od 0,2% THC-a. Upravo to je otvorilo vrata industrijskoj uporabi konoplje, kao i proizvodnji ulja konoplje odnosno CBD kapi. Na tržištu se također mogu pronaći i mnoge arome te aromatski proizvodi koji se prodaju potpuno legalno.

Sjemenke konoplje su neprijatelj bolesti i prijatelj mozga i potječu od industrijske konoplje, biljke istog roda kao što je i indijska, međutim bez neželjenih djelovanja. Konzumacija sjemenki industrijske konoplje donosi brojne benefite za zdravlje organizma i mozga.

Pročitajte i članak o tome kako je važan magnezij za organizam. Članak se nalazi pod naslovom Magnezijev kompleks pomoći će vam da se osjećate bolje.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top