Granulom zuba je rezultat nemara

Jedan od najučestalijih stomatoloških problema s kojima pacijenti dolaze u stomatološke ordinacije je svakako granulom. To je stanje, odnosno promjena u tkivu oko zuba do kojeg dolazi zbog raznih patoloških promjena u zubnoj unutrašnjosti, odnosno pulpi. Najčešći uzrok granuloma je neliječeni karijes zbog kojeg je bakterijama omogućen ulaz u dentin i pulpu zuba, a zatim i u živac. 

Dolaskom bakterija u živac dolazi do višestrukog množenja bakterija što uzrokuje upalu tkiva korijena zuba koja vremenom raste i uzrokuje gubitak kosti. Upravo je zbog granuloma i sličnih potencijalnih stomatoloških problema nužno voditi računa o dobroj oralnoj higijeni i redovito posjećivati stomatologa čime se ovakvi problemi mogu prevenirati.

Kada se provede enedodonsko liječenje inficiranog korijenskog kanala i živca, tada se kreće s procesom rekonstrukcije zuba kako bi mu se vratila njegova funkcionalnost.

Liječenje nastalog zubnog problema

Ukoliko ipak dođe do pojave ovog problema, granulom zuba se može liječiti i to specijalnom terapijom koja se temelji na endodonskom liječenju zuba. Koraci endodonskog liječenja zuba su sljedeći:

  • Uklanjanje inficirane pulpe zuba
  • Čišćenje unutrašnjosti korijenskog kanala
  • Oblikovanje unutrašnjosti korijenskog kanala
  • Ispunjavanje korijenskog kanala
  • Plombiranje korijenskog prostora
  • Liječenje vrha korijena zuba (ukoliko je to potrebno)

Novi i stari zub

Kada se provede enedodonsko liječenje inficiranog korijenskog kanala i živca, tada se kreće s procesom rekonstrukcije zuba kako bi mu se vratila njegova funkcionalnost. Nakon liječenja na zub se stavlja krunica koja ostatak zuba štiti od lomljenja te kako bi zub mogao ponovno biti funkcionalan, odnosno služiti za žvakanje i govor bez straha od njegovog gubitka ili loma. 

Na ovaj način se zub zahvaćen granulomom u potpunosti liječi te mu se vraćaju sve funkcije prirodnog i zdravog zuba.

Neizvjestan oporavak nakon granuloma

Unatoč tome što se granulom zuba može liječiti, a zub u potpunosti rekonstruirati, potpuni oporavak kao i rezultate uspješnosti liječenja potrebno je pričekati. Naime, stručnjaci napominju kako se uspješnost liječenja granuloma zuba vidi tek nakon četiri godine od tretiranja zuba, a pritom i nakon četiri godine postoji opasnost od prodiranja bakterija u korijenske kanale koji su vrlo uski i dugi te je njihovo čišćenje, zbog neposjedovanja tako preciznih instrumenata, uvijek upitno. 

YouTube video

Ipak, potencijalno trajno rješenje nalazi se u suvremenoj stomatološkoj opremi koja u svom radu sve više koristi razne lasere koji zamjenjuju klasične instrumente koji ne mogu uvijek doprijeti do svih dijelova zuba, za razliku od lasera koji pružaju i tu mogućnost. Bilo kako bilo, nakon tretiranja granuloma zuba vrlo je važno obavljati dobru oralnu higijenu i odlaziti na redovite kontrole kod stomatologa jer jedino to garantira zdravlje zuba.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top