Bolest tvrdih zubnih tkiva

Najčešća bolest zuba je karijes, a manifestira se u obliku crne mrlje na vanjskoj površini, odnosno kruni zuba. Njegov nastanak je dugotrajan proces čiji uzrok su brojni čimbenici. U fazi nastanka na površini zuba se pojavljuje bijela mrlja. Ako se karijes ne primijeti i ne sanira u tom samom početku, on nastavlja prodirati kroz caklinu i i povećava se. 

Kada dođe do te faze, on se puno brže širi. Istovremeno,  zubi i zubna caklina i zub postaju osjetljivi. Zato puno osjetljivije reagiraju primjerice na slatku, vruću ili hladnu hranu ili piće.

Važno je znati da se zub zahvaćen karijesom ne može sam regenerirati već ga je potrebno liječiti.

Bolest zuba - karijes
Najčešća bolest zuba je karijes, a manifestira se u obliku crne mrlje na vanjskoj površini, odnosno kruni zuba.

Utjecaj hrane na stvaranje karijesa

Zubni karijes može brže ili sporije napredovati, ovisno o okolina zuba i stanju u usnoj šupljini. Bakterije u usnoj šupljini se puno brže skupljaju i formiraju bakterijski sloj zvani plak, ako često jedete puno hrane bogate ugljikohidratima, odnosno šećerom i škrobom.

Takva hrana zajedno s bakterijama u ustima proizvodi kiselinu koja otapa minerale iz cakline. Zbog svega toga dolazi do demineralizacije zubne cakline i veće mogućnosti za stvaranje karijesa.

Prepoznavanje karijesa

U početku nastanka karijesa nema većih simptoma, tek kasnije dolazi do pojave simptoma poput:

  • Boli
  • Veće osjetljivosti zuba na toplo, hladno ili slatko

Veći simptomi poput oticanja okolnog zubnog tkiva, cijele strane lica i slično pojavljuju se tek kada karijes dođe do zubnih živaca. Zato je dobro redovito odlaziti na stomatološke preglede kako biste ga otkrili na vrijeme.  

Čitajte i sljedeći članak: Granulom zuba je rezultat nemara

Jedan od najučestalijih stomatoloških problema s kojima pacijenti dolaze u stomatološke ordinacije je svakako granulom. To je stanje, odnosno promjena u tkivu oko zuba do kojeg dolazi zbog raznih patoloških promjena u zubnoj unutrašnjosti, odnosno pulpi. Najčešći uzrok granuloma je neliječeni karijes zbog kojeg je bakterijama omogućen ulaz u dentin i pulpu zuba, a zatim i u živac. 

Uklanjanje ovog zubnog problema

Jedini način za uklanjanje karijesa je odlazak kod stomatologa. On će ukloniti karijes i doći do zdravog dijela zuba. Za to će koristiti posebnu ispunu koja će zaštititi pulpu. Možemo razlikovati dvije vrste karijesa: 

  • Površinski
  • Dubinski

Liječe se na različite načine. Kada se liječi površinski karijes, uklanja se samo dio koji je njime zahvaćen te se dodaje ispun. S druge strane, kod dubinskog se prvo morao očistiti korijenski kanal, a nakon toga se čisti ostatak zuba.

YouTube video

Redovite stomatološke kontrole za zdravlje zuba

Kao i kod većine zdravstvenih problema i situacija, prevencija je ključna, tako je i kada je u pitanju oralna higijena. Naime, karijes se može spriječiti pravilnom oralnom higijenom i njegom usne šupljine, pravilnom prehranom. Najvažnije su svako redovite kontrole kod stomatologa koji će pregledati situaciju i reagirati na vrijeme.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top