Stepenice iz kamena daju posebnu čar

Svako je stepenište jedinstveno jer se nalazi u jedinstvenom okruženju i ima jedinstvenu namjenu, ali zajednička stvar svim stepeništima trebala bi biti njihova kvaliteta. Stepenište se gradi kao trajno rješenje pa je bitno uložiti truda i vremena kako bi to rješenje bilo idealno za prostor u kojemu se nalazi. 

Prilikom izgradnje stepeništa se mora u obzir uzeti mnogo faktora, a to su odabir idealnog kamena s obzirom na gustoću prometa, stupanj dekorativnosti, stupanj protuklizavosti i slično. 

Stepenice iz kamena odlično su rješenje za svaku vrstu nekretnine jer su trajno rješenje čija se ljepota teško može mjeriti s ostalim trajnim materijalima. Osim atraktivnosti, stepenice iz kamena su najotpornije na habanje, čak i kada su izložene velikim opterećenjima.

Kamene stepenice su pouzdane i trajne 

Kamene stepenice su funkcionalni element svakog interijera u kojemu se nalaze iz jednostavnog razloga što povezuju različite etaže i osiguravaju nesmetano kretanje u njima. S obzirom na to da su kontinuirano izložene opterećenjima (osobito vanjske stepenice koje su izložene svim vremenskim uvjetima), potrebno je voditi brigu o otporu materijala na oštećenja i izabrati najbolji kamen za tu vrstu opterećenja.

Kamene su stepenice poznate po svojoj izdržljivosti i pouzdanosti pa su vrlo čest izbor vlasnika kuće, zgrade i državne ustanove.

Stepenice iz kamena - Kashmir White/Paradiso Classico
Stepenice iz kamena – Kashmir White/Paradiso Classico

Granit, mramor ili kvarcit – što izabrati?

Trenutno najpopularnije stepenice iz kamena su one izrađene od dvije vrste materijala: granita ili mramora. Unutar tih vrsta materijala nalazi se još nekoliko podtipova materijala koji se razlikuju po nekim značajkama, ali svima je zajednička visoka kvaliteta i snaga te bogata paleta boja koja omogućuje uklapanje u svaki interijer.

YouTube video
Video: Kako instalirati lijepo i najbrže kameno stubište

Mramorne stepenice

Mramorne stepenice imaju mnoge prednosti. Mramor je sam po sebi mnogo lakši od granita pa nije veliko opterećenje za konstrukciju stubišta na koji se ugrađuje i na kojem će se nalaziti. Osim toga, mramorne su ploče estetski ugodnije i mogu se dobro obraditi, pa mramorna stepeništa često izgledaju kao pravo umjetničko djelo. 

Ugradnja mramornih ploča također nije zahtjevna jer se kamen postavlja na betonsku podlogu i ne zahtijeva velike radove.

Granit i kvarcit

S druge strane, granit ima jedinstvena fizikalna i mehanička svojstva jer je riječ o kamenu koji jako dugo zadržava svoju čvrstoću, lako se čisti i ne zahtijeva posebno održavanje. Ova je vrsta kamena dugotrajnija i vrlo otporna na ekstremne temperatura pa je idealan za vanjske stepenice.

Osim ove dvije vrste kamena, za izradu se stepeništa koriste i vapnenac, škriljevac ili kvarcit.

Oni imaju:

  • široku paletu boja
  • mekanije su za obradu 
  • lako se uklapaju i u najzahtjevniji interijer

Osobito moramo spomenuti kvarcit, kamen koji je superiorniji i od granita, blistave površine i jake izdržljivosti. Ova je vrsta kamena najelegantnije, ali i najskuplje rješenje. Stepenice iz kamena su uvijek dobar odabir, jer daju poseban šarm i bezvremenske su.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top