Vanjske žardinjere za uređenje okućnice

Uređenje doma i okolice interesantna je tema te zato postoje raznorazni savjeti i ideje koje možete ukomponirati u svoj dnevni raspored pri kupovini i postavljanju ukrasa. Vjerujemo da ste se već susreli s ovim zadatkom, a ako niste, prije ili poslije ćete morati urediti balkon, vrt, prilaz ili terasu. 

U tim situacijama vanjske žardinjere mogu biti izuzetno korisne – one zaista mogu biti „statement piece“ odnosno centar pažnje bilo kojeg prostora, pogotovo kad se ukrase divnim cvijećem.

Što je žardinjera?

Za one koji možda ne znaju, žardinjera je drugi naziv za teglu odnosno posudu sa zemljom i biljkama. Ova riječ dolazi od francuske riječi Jardinière i, zaista, ove tegle mogu izgledati jednako profinjeno kako im ime zvuči. Mogu biti:

  • metalne
  • staklene
  • plastične
  • drvene…

U prošlosti su se radile pretežito od metala i keramike te su se čak koristile za posluživanje hrane. No, naša današnja tema su vanjske žardinjere koje mogu ukrasiti vanjski prostor i poluzatvoren prostor. 

Žardinjera
Za one koji možda ne znaju, žardinjera je drugi naziv za teglu odnosno posudu sa zemljom i biljkama.

Za što koristiti žardinjeru?

Žardinjera se prvenstveno koristi za ukrasne biljke. Puno rjeđe ćete vidjeti začinske biljke ili voće/povrće za sađenje u žardinjerama. Ipak, ima i takvih slučajeva. Ako planirate saditi vrt u ovakvim teglama, dobro razmislite hoće li one biti dovoljno prostrane za biljku koju sadite.

Postoje razne vrste žardinjera i neke su više funkcionalne, a neke pretežito estetske. Zato ima onih koje već imaju napravljenu udubinu za polaganje na balkonsku ogradu, a i onih koje se moraju montirati s kukicama. 

Danas su ove tegle i posude prvenstveno plastične te nešto rjeđe metalne. Betonske vanjske žardinjere definitivno su najskuplje, a radi se o investiciji koju ćete napraviti za prednji dio vrta ili neki vizualno atraktivni dio dvorišta. Iako se možda čine kao tradicionalniji izbor, betonske žardinjere mogu se naći i u urbanističkom stilu.

Kako kupiti idealnu žardinjeru?

Prva stvar o kojoj morate razmisliti su dimenzije vanjske žardinjere, a onda si postavite pitanja:

  • Koliko biljaka želite imati? 
  • Koliko je jedna biljka velika? 
  • Koliko prostora imate u svom vrtu i okolici kuće? 
  • Dobro provjerite i izmjerite prostor te zatim pretražite internet za opcije.

Odlučite se za određeni materijal – plastika nije pretjerano dugovječna, ali je lagana i definitivno je najpraktičniji izbor. Između ostalog, dolazi u puno boja i tekstura. Metal je nešto dugovječniji, ali u svakom slučaju se zagrijava i presijava te postoji nešto manje opcija što se tiče dizajna. Beton je najteži, nepraktičan za kontinuirano premještanje, ali je dugoročna investicija koja će vam kroz vrijeme dati najbolje rezultate.

YouTube video

Ne zaboravite dobro pogledati kakve su cijene – tako ćete moći procijeniti što je dobar izbor, a što ne te vas nitko neće moći prevariti, odnosno prodati vam nešto što vam se ne sviđa u potpunosti ili je preskupo.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top