Činjenica da kikiriki ne deblja samo je mit. Naime, kikiriki sadrži masti, ali one dobre za ljudski organizam, takozvane mononezasićene i polizasićene masti koje ga samim tim čine vrlo hranjivim.
Stoga kikiriki maslac u svom sastavu ima sva tri mikronutrijenta – ugljikohidrate, proteine i masti. On je dobar izvor vitamina E, B3, B6, folata, magnezija, bakra i mangana, a uz to sadrži i vitamin B5, željezo, kalij, cink i selen u nešto manjim količinama.
Sadržaj:
Snažan antioksidans
Istraživanja su pokazala kako kikiriki maslac u svom sastavu ima snažan antioksidans resveratrol koji je poznat po svojoj borbi protiv slobodnih radikala. Ti radikali mogu uzrokovati brojna oboljenja poput bolesti srca ili karcinoma. Također, istraživanja su pokazala kako kikiriki maslac usporava starenje stanica i potiče zdravlje srca.
Paradoksalno dijetna hrana
Suprotno mišljenjima o maslacu od kikirikija, on ima tek 180 do 210 kalorija pa se stoga smatra dijetnom hranom. Kikiriki maslac ima vrlo dobru kombinaciju vlakana (2,6 grama po porciji) i proteina (od 7 do 8 grama po porciji) koja omogućava dugotrajnu sitost i sprječava učestalu potrebu za jedenjem. Možete ga nabaviti u raznim varijantama, ali najbolja opcija je maslac od kikirikija bez dodatnih šećera, odnosno onaj koji se napravljen isključivo od samog kikirikija.
Kikiriki maslac i zdravlje
Kao što je u početku navedeno, kikiriki maslac ima brojna dobra svojstva, počevši od toga da sadrži brojne vitamine i minerale, a evo i na koje to organske sustave djeluje i na koji način:
- utječe na zdravlje srca – maslac od kikirikija sadrži p-kumarinsku kiselinu koja otklanja štetne učinke na stanicama povezanim s karidiovaskularnim bolestima te sadrži velik broj nezasićenih i zasićenih masnoća pa smanjuje rizik od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti
- smanjuje rizik od raka – prehrana bogata vitaminom E dokazano smanjuje rizik od raka želuca, debelog crijeva, pluća i jetre, a kikiriki maslac je pun ovog vitamina
- štiti od Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih bolesti – ima visok udio niacina koji pomaže oporavku oštećenja stanica mozga i pruža zaštitu od takvih bolesti
- sprječava nastanak žučnog kamenca – istraživanja su pokazala smanjenje rizika od nastanka žučnih kamenaca za 25 %, zbog visokog udjela dobrih masti, a poznato je da je najveći broj kamenaca nastao od lošeg kolesterola. Isto tako, kikiriki maslac ima sposobnost snižavanja tzv. lošeg ili LDL kolesterola i povećanje dobrog ili HDL kolesterola čime se izravno smanjuje mogućnost razvoja žučnih kamenaca