Sandale su ljetni izbor broj jedan

Kada govorimo o ljetnoj obući, sandale su najčešći odabir mnogih žena jer pružaju udobnost i ventilaciju nozi tijekom vrućih ljetnih dana. Isto tako one su vrlo efektne te je moguće birati između različitih modela, ovisno o vašim željama, preferencijama i prilici u kojoj ćete ih nositi.

 Žene danas najčešće odabiru niske sandale upravo kako bi si osigurale maksimalnu udobnost tijekom hodanja.

Uvod u stilove sandala

Danas na tržištu postoji velik broj stilova i modela između kojih žene mogu birati, ovisno o anatomiji svog stopala ili prigodi za koju su ženske sandale namijenjene, a najčešće se dijele na:

  • modeli otvorenog tipa- oni kod kojih se stopalo fiksira remenčićima (npr. sandale s potpeticom)
  • poluotvoreni modeli – oni zatvorene pete i otvorenih prstiju
  • gotovo zatvoreni modeli – oni koji su zatvoreni na svim dijelovima osim na palcu
  • zatvoreni modeli – oni kod kojih je vidljiva samo peta, dok su nožni prsti skriveni

Odabir vrste potpetice

Kao i kod izbora modela, vrlo je važan i izbor njihove potpetice jer on odlikuje različitu estetiku. Zato je prije odabira važno odlučiti u kojem estetskom smislu želite ići i s obzirom na njega odlučiti se za petu sandala koja može biti:

  • bečka peta – niska peta pogodna za sve oblike stopala i udobna za hodanje
  • opeka peta – pogodna za žene iskrivljenih stopala
  • klinasta peta – peta piramidalnog oblika koju često koriste dizajneri
  • konusna peta – peta primjerena za uredske i društvene događaje

Pripazite pri kupnji ženske obuće

Iako izgledaju udobno, posebno kada je riječ o niskim sandalama, i osim udobnosti stopalima pružaju i potrebnu ventilaciju u ljetnim danima, nerijetko, kao i kod ostale ženske obuće, dolazi do stvaranje nelagodnih žuljeva, bolova i oticanja stopala. Do navedenih problema najčešće dolazi zbog pogrešne kupnje, odnosno kupnje pogrešnih modela, ali i nekih drugih okolnosti na koje kupac ne može utjecati. 

Ženske sandale
Sandale su najčešći pdabir žena

Jedan od prvih takvih slučajeva su pretanki remenčići na sandalama koji bi trebali biti širi i mekši te pozicionirani na položajima na kojima ne ugrožavaju kosti stopala ili gležanj. Drugi razlog bolova i oticanje može biti i odabir neadekvatnih modela u smislu njihove loše potpore stopalima, posebno kod niskih sandala, što može dovesti do ozbiljnih bolova u stopalima i donjem dijelu leđa.

Spriječite nastanak žuljeva

Jedan od najčešćih simptoma loše odabranih ili loše izrađenih, nekvalitetnih modela je pojava žuljeva koji u nekim slučajevima postaju i krvavi te ostavljaju dugoročne ožiljke na nogama te ogromnu bol tijekom i nakon nošenja. Ako ste se ikada pitali koji je uzrok pojavi žuljeva, to je loše ili neispravno prianjanje stopala sandalama. Naravno da se stopalo postupno prilagođava svim vrstama obuće, no ukoliko se nakon prvih nekoliko dana sandale ne prilagode stopalu i dođe do pojave ozbiljnih žuljeva, trebali biste prestati s njihovim nošenjem. 

Sandale s potpeticom
Sandale s potpeticom

Pri pojavi žuljeva dobro je na oštećeno područje staviti flaster kako se ono ne bi dodatno iritiralo. Najzaslužnijim tipom za stvaranje žuljeva stručnjaci smatraju ljetne sandale s visokim potpeticama koje osim žuljeva nerijetko uzrokuju i nepoželjne ozljede gležnja.

Sandale za maleno, a punije stopalo

Mnoge žene su svjesne kako svi modeli ne pristaju jednako svim oblicima i veličinama stopala pa je pri kupnji ženskih sandala važno razmisliti o tome i napraviti dobar odabir. Tako primjerice ženama s manjim, a punijim stopalom ne pristaju modeli s remenčićima jer remenčići na njima samo dodatno smanjuju stopalo i naglašavaju njegovu širinu. 

YouTube video

Ukoliko ipak volite remenčiće i ne želite ih se odreći, birajte modele sa širim remenčićima koji će se križati tako da prate dužinu vašeg stopala. Na ovaj način postiže se optička iluzija o stvarnoj duljini vašeg stopala. Osim toga, za ovaj tip stopala odličan izbor su i sandale s otvorenim prstima i petom koje što će također dati dojam duljeg i užeg stopala. Ukoliko imate malo, a punije stopalo, ali skladne listove, tada možete odabrati one s remenčićima koji se kopčaju oko zgloba.

Sandale za prosječna stopala

Ukoliko imate stopalo srednje dužine na kupnju najboljih sandala utječe je li ono usko ili široko. Naime, ukoliko imate usko stopalo, vjerojatno imate i duguljaste prste koje možete otkriti odabirom elegantnih sandala koje podjednako otkrivaju i prste i petu, igrajući se pritom s bojama kože i tkanine.  

Ukoliko imate šire stopalo slijedite prethodne savjete pa izbjegavajte modele s remenčićima, posebno onim koji se križaju pri vrhu i čine da vaše stopalo izgleda šire nego što zapravo je. 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top