Šelna

Šelna je dio prstenastog oblika koji služi za spajanje ili pričvršćivanje cijevi i crijeva. Šelna se također može pričvrstiti i na zid, ali i stajati samostalno. Tko god je radio ili planira raditi s raznim crijevima i cijevima mora se upoznati s ovim malim dijelom jer je od velike pomoći. Cijevi i crijeva potrebno je spojiti u jedan sistem, a to je nemoguće bez šelni. Upravo su one onaj mali dio koji povezuje cijeli sustav u kompaktnu i skladnu cjelinu. Šelna se stavlja na mjesto spajanja crijeva ili cijevi te se pritisnu posebnim alatom kako ne bi bilo ‘zijevanja’.

Jednako kao što postoje cijevi i crijeva različitog promjera, tako postoje i šelne koje su različitog promjera. Prilikom kupovine potrebno je znati promjer crijeva i s obzirom na to kupiti i šelnu istoga promjera. Međutim, u ponudi postoje i šelne koje pokrivaju širi raspon promjera cijevi i crijeva zahvaljujući svojoj izradi. Takve šelne na svom glavnom dijelu, prstenu imaju rebra koja se lako prilagođavaju i sjedaju na cijev ili crijevo. Također, postoje šelne koje se zahvaljujući svojoj izradi mogu koristiti više puta, odnosno i kada se skinu mogu se ponovno montirati. S druge strane postoje i one šelne koje su isključivo za jednokratnu upotrebu.

Mnogo je šelnu na tržištu, a kako varira njihova kvaliteta tako varira i njihova cijena. Možemo ih pronaći izrađene od najrazličitijih materijala. Za neke sitne popravke po kući dobro će doći i šelne od plastike, ali kada se radi o ozbiljnijim poslovima svakako će se izabrati izdržljivije šelne, primjerice od čelika. Danas nema industrije u kojoj se ne koriste šelne, počevši od građevine i auto industrije, preko vodovoda i kanalizacija pa sve do klima uređaja, perilica rublja i posuđa. Sa sigurnošću možemo tvrditi kako su šelne jedan od najraširenijih malih dijelova u kućanstvu i industriji te je bilo kakav popravak, ali i izrada novog dijela bez njih jednostavno nezamisliv.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top