Nakit je omiljeni ukras svake žene

Nakit je oduvijek bio sastavni dio ljudskoga života. Iako je zastupljeniji kod pripadnica ljepšeg spola, koje svoju maštu koriste kako bi što vise istaknule svoju ženstvenost, u posljednje vrijeme nakit se može pronaći i na pripadnicima jačeg spola. Osim vjenčanog prstenja, sve češće se na muškarcima mogu pronaći i naušnice ili kakva ogrlica. Nakit i ženama i muškarcima služi istoj svrsi, a to je da se u društvu pošalje određena poruka. Žene to uglavnom čine kako bi bile ljepše i elegantnije, dok je muškarcima nakit često medij preko kojega žele izraziti svoj stav ili alternativni način života. Žene drastično vode u ovoj utrci i o ženskom nakitu se oduvijek moglo puno više reći, jer kao i u svemu, tako i u nakitu, žene su te koje su nošenje nakita podigle na novu razinu.

Nakit kroz povijest

Nakitom se smatra predmet iznimne vrijednosti, materijalne ili sentimentalne i odlikuje ga umjetnička izrada od plemenitih kovina te pravih ili lažnih dragulja. Uobičajno je da se nakit nosi na ljudskom tijelu, ali je sve češće sastavni dio i odjevnih predmeta ili modnih dodataka. Sad čak i torbice imaju svoj nakit. Proizvode ga zanatske radnje, draguljari ili zlatari, ali sve su više popularni komadi nakita iz kućne radinosti, koji možda nemaju veliku materijalnu vrijednost, ali nude širok spektar materijala izrade i dizajna.

Kroz povijest je nakit bio statusni simbol i bio je ograničen za mali krug ljudi. Često su komadi nakita bili dio obiteljskog nasljeđa te su se predavali iz generacije u generaciju te su simbolički predstavljali kontinuitet i opstanak obiteljske loze i socijalnog statusa.

YouTube video

Nakit je najstariji oblik ukrašavanja tijela te su nekada davno žene koristile zanimljive komade iz prirode kako bi se ukrasile. Stoga ne čudi da je najstariji komad nakita ogrlica koje je stara preko 100 000 godina i izrađena od posebno svjetlucavnih školjki koje je vjerojatno čak i tada bilo teško pronaći.

Ostale funkcije nakita

Osim obiteljske tradicije ili čisto radi ukrašavanja, nakit se koristi i u druge svrhe. Neke od njih su isticanje osobnog bogatstva ili moći, pridržavanje komada robe ili kose, kao što su ukosnice, broševi i slično te je nakit neizostavno i simbol ili zaštita. Kroz povijest je nakit imao i mnoge druge funkcije, najčešće kao sastavni dio ženske populacije. A nije bez razloga upravo ženski nakit danas najprodavanija vrsta nakita.

Umetci za kosu. Svatko od nas ponekad poželi nekakvu promjenu u izgledu. Nešto što će naš izgled učiniti svježijim. Kod žena je to najčešće frizura. Zašto? Čitakte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top