Perike se koriste od davnina

Perika ili vlasulja je skup napravljen od ljudske kose, životinjske dlake ili pak od biljnih ili svilenih niti tkanine. Povijest perika je započela u doba Egipćana, Asiraca i Perzijanaca koji su ih nosili za vrijeme svojih religijskih ili drugih obreda i svečanosti, kao znak časti. 

U Rimu su perike nosile žene koje su pripadale visokom društvu, a muškarci su njima prikrivali svoju ćelavost. Početkom srednjeg vijeka nakratko je prestalo nošenje perika da bi se ponovno pojavilo u 12. stoljeću. U 17. stoljeću, zahvaljujući Luju XIV. ponovno se populariziralo nošenje ovog pokrivala za glavu.

Varijacije na temu perika

Kada govorimo o varijacijama na temu perike za žene, najraširenije vrste su bile:

  • bujna i raskošna allonge
  • manje raskošna a la bourse
  • abbee 
  • a la Regence
  • a la Cadogan

U početku su perike bile tamne boje, zatim su bile popularne plave, a u konačnici i bijele. U Velikoj Britaniji i nekim zemljama Commonwealtha bujne i raskošne allonge perike nosili su isključivo sudci i odvjetnici za vrijeme sudskih rasprava ili pak visoki državni dužnosnici tijekom važnih i svečanih ceremonija. 

YouTube video
Video: Kratka povijest perika

Dio kostimografije

Kao što je ranije rečeno, perike su kroz povijest imale različite namjene, a jedna od značajnijih je svakako ona u kazalištu i na filmu. Naime, perike su se u prošlosti, a i danas najviše koristile u predstavama i filmovima povijesne tematike kako bi se izgled glumaca prilagodio liku kojeg igraju. 

U tom kontekstu, perike ka pokrivala za glavu pripadaju asortimanu proizvoda primijenjene umjetnosti te se svrstavaju u područje kostimografije

Perike
Perike često koriste glumci, naročito u predstavama istorijskog klaraktera

Prave kosa i umjetna vlakna

Prednost perika od prave kose je u tome što imaju mogućnost individualizacije za točno određenog klijenta kako bi mu savršeno pristajala,  dok to kod perika od umjetnih vlakana nije moguće. Isto tako, one od prave kose de mogu tretirati toplinskim aparatima za stiliziranje kose te se mogu farbati. 

Perike od umjetnih vlakana izrađuju se industrijski, dok se perike od prave kose izrađuju na dva načina:

  • Kosa se strojno uvezuje u kapu
  • Kosa se ručno uvezuje u kapu 

Perike od prave kose najčešće se izrađuju od indijske i europske kose. Kada govorimo o njegovanju perika, važno je imati na umu da se za njegu modela od umjetnih vlakana savjetuje korištenje specijaliziranih proizvoda, dok se modeli od prave kose mogu njegovati šamponima i regeneratorima za prirodnu kosu.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top