Skijanje u Hrvatskoj

ski_croatiaZimske radosti u Hrvatskoj

Prije nekih 20 godina, mnogima nije palo na pamet da odu u Hrvatsku na skijanje. Razlog tome su promjene koje je ova država proživljavala. Ipak, danas je situacija drugačija pa Hrvatska ulazi u Evropsku uniju za koji dan, a turistički je najnaprednija zemlja u regionu.

Jedna od stvari kojima Hrvatska gradi svoju turističku reputaciju je i skijanje. Ovo je toplija zemlja za razliku od sjeverne Francuske, Švicarske i Skandinavije pa je sasvim moguće skijati se na planinama i završiti na moru.

Jedno od najboljih područja za skijanje je u blizini Zagreba, tačnije planina Bjelolasica. Na toj planini i hrvatski olimpijski tim trenira. Odmarališta u ovom dijelu su fantastična, a cijene su poprilično jeftine, to jeste cijene su mnogo manje od cijena u Švicarskim i Francuskim Alpama ili u Skandinaviji. Generalno, Hrvatska ima odlična odmarališta na planini po jako pristupačnim cijenama.

Hrvatska skijaška zajednica je vrlo kvalitetna jer znajući da se moraju boriti sa Švicarskim i Francuskim odmaralištima, oni nude stvarno dobre usluge za pristojan novac očekujući povratak turiste i sljedeće godine. Oni su shvatili da je reklamiranje od usta do usta najefektnije i najbrže.

Još jedna popularna skijaška destinacija u Hrvatskoj je Platak. Platak je lociran blizu Jadrana i može biti malo skuplji od Bjelolasice.

Zima u Hrvatskoj

Platak je pristojno skijalište koje ima planove za poboljšanje na širokoj osnovi. Tokom narednih godina, Platak će imati više ski staza različite stručnosti, kao i više hotela i prenoćišta.

Neko će pomisliti da postoji jezička barijera između stanovnika i turista, ali dobar dio stanovništva zna nekoliko stranih jezika. U hotelima je osoblje koje mora znati barem jedan strani jezik, što govori da vlada i stanovništvo imaju isti pogled na budućnost.

Hrvatska ima veoma raznoliku kuhinju, pa turisti iz svih dijelova svijeta mogu naći odgovarajuću hranu za sebe.

Sve u svemu, Hrvatska pruža fantastična odmarališta po jako povoljnim cijenama. Postavlja se pitanje koliko dugo će oni još moći imati takve cijene.

Za sve one strastvene skijaše, savjetuje se skijanje u Hrvatskoj dok cijene nisu poskupile i prije nego što ostatak Evrope shvati koliko je lijepo, a jeftino u Hrvatskoj.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top