Zupčasti remen je vrlo bitan dio automobila

Automobili su sastavljeni od brojnih dijelova, a pravilno funkcioniranje svih tih dijelova zajedno omogućava kvalitetan rad automobila. Neke od tih dijelova možemo vidjeti, no puno je veći broj onih malih dijelova koji su sakriveni duboko u unutrašnjosti automobila. Za neke možda niste nikad ni čuli, ili ćete čuti tek kada vam se pokvare i auto mehaničar vas obavijesti da je potrebna zamjena. Jedan od takvih dijelova je i zupčasti remen. Mnogi ne znaju puno o njemu, ali znaju da će kad tad biti potrebna njegova zamjena.

Funkcije zupčastog ramena

Prije svega, važno je napomenuti jednu stvar. Zupčasti remen se tijekom vožnje troši i bez obzira kako se vi vozili, doći će vrijeme kada ćete ga morati zamijeniti. Mnogi  to ignoriraju i kad on pukne, može uzrokovati još veću štetu te je popravak automobila puno skuplji.

Osnovna funkcija zupčastog ventila je otvaranje i zatvaranja ventila, odnosno određivanja u kojem trenutku se neki ventil treba otvoriti ili zatvoriti. Sam zupčasti remen je pomoću remenice koja ga pokreće povezan s radilicom. U slučaju da dođe do njegovog pucanja, bregasta osovina će prestati s radom, no radilica će se nastaviti okretati. Sve to može dovesti do velikog oštećenja ventila, koji kasnije mogu uzrokvati i velike štete na glavi motora. A u slučaju izrazito velikih oštećenja, jedino rješenje će biti kompletna zamjena motora što će biti vrlo veliki financijski trošak.

Kako bi zupčasti remen uvijek bio dobro zategnut brinu se zatezači preko kojih se on sam okreće. No, tijekom vožnje i ti zatezači oslabe pa se preporučuje i njhova zamjena.

YouTube video

Povijest

Zupčasti remen ima već dugu povijest. Prvi je ugrađen davne 1962.g. u automobil S1004 tvrtke Glas, koju je nedugo nakon toga kupio njemački automobilski div, BMW. Taj prvi model imao je vrlo jednostavan razvodni mehanizam, a nisu se koristili nikakvi zatezači. Nešto veće korištenje započelo je krajem šezdesetih godina, kada ih je Fiat počeo ugrađivati u svoje modele 125 i 128, a još više 1974.g. kada se na tržištu pojavio prvi VW Golf. U godinama koje slijede svjedoci smo sve naprednijih modela i zupčasti remeni ugrađeni u današnje automomoble imaju puno duži vijek trajanja i neće biti potrebno da ih dugo mijenjate.

Pridržavajte se uputa

U servisnoj knjižici svakog automobila možete pronaći smjernice vezane uz zamjenu zupčastog remena. Mnogi taj servis nazivaju i velikim servisom jer je ipak riječ o nešto većem pothvatu. Upravo iz tog razlog je preporučljivo da taj posao prepustite nekom auto mehaničaru u kojeg imate puno povjerenja. Ako niste sigurni kome se obratiti, ovlašteni serviser za vašu marku vozila je zasigurno najbolje rješenje. Jer u slučaju da se pri njegovoj izmejni poremeti faza otvaranja i zatvaranja ventila, može doći do sudara klipova i ventila. U tom slučaju, može doći do vrlo velikog kvara motora te će popravak biti mnogostruko skuplji.

Nemaju svi automobili zupčasti remen

Kada su u pitanju auto dijelovi, obično se u njih ubraja i zupčasti remen. No, nemaju ga baš svi automobili. Neki automobili umjesto njega imaju razvodni lanac. On se također troši te ga se nakon određenog vremena treba još bolje zategnuti, a nakon jako puno prijeđenih kilometara potrebna je njegova zamjena. On je u pravilu bučniji od zupčastog remena pa možete lakše procijeniti kada je vrijeme za njegov servis.

Pri samoj izmjeni zupčastog remena, potrebno je još promijeniti i tračni remen, vodilice i zatezače, a u većini slučajeva je potrebna i izmjena vodene pumpe. Isto tako, nema velike razlike u izmjeni kod automobila s benzinskim ili dizelskim motorom.

Obavezna zamjen

Zupčasti remen i sve ono što ide uz njega su auto dijelovi (https://www.silux.ba) koje će biti potrebno sigurno promijeniti nakon određenog broj prijeđenih kilometara. Stoga ako kupujete polovni automobil, provjerite koliko ima prijeđenih kilometara te svakako provjerite je li onaj od koga ga kupujete promijenio zupčasti remen. Ukoliko nije, morate i trošak izmjene uračunati u proračun isplativosti kupnje. Budući da je riječ o nešto većem trošku, ponekad se možete s vlasnikom dogovoriti da vam spusti cijenu barem za trošak te izmjene. Jer to je ono što ćete svakako morati napraviti. Nemojte riskirati i nastaviti se voziti sa zupčastim remenom kojeg biste trebali zamijeniti. Na taj način riskirate puno veći kvar na motoru, a takav popravak će vas na kraju stajati puno više novca.

Najam autodoma. Izbjegnite probleme sa pronalaskom smještaja, dolazite i odlazite kad hočete, ostanite koliko hočete!  Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top